زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

کارنامه عمل‌کرد وهابیون





یکی از کارهای ننگین وهابیون، حمله به شهرها و قتل و غارت آنها می‌باشد.


۱ - رفع تردید از یک دین یا مذهب



وقتی ما درباره یک دین، فرقه، مذهب و مسلک دچار تردید می‌شویم و نکاتی خاص به ذهن ما می‌رسد، بهترین چیزی که انسان را از سردرگمی خارج می‌سازد، بررسی کارنامه عمل‌کرد بزرگان آن فرقه می‌باشد؛ زیرا این بزرگان در هر فرقه و مذهبی که هستند، اعتقادات و باورهای فرقه را پایه‌ریزی کرده و عامل به آن هستند؛ مثلاً شیعه مبنا و اساس و پایه حرف‌های خود را بر استدلال نهاده است و بنا بر آیه:

«ُلْ هَاتُواْ بُرْهَانَكُمْ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ»؛ «بگو: «اگر راست مى‌گوييد، دليل خود را (بر اين موضوع) بياوريد!». (مخالفانش را دعوت به استدلال و برهان می‌نماید).

۲ - کارنامه وهابیت



حال باید کارنامه وهابیت و بزرگان آن را ورق زد تا متوجه شد که افکار عمل‌کرد ایشان چگونه می‌باشد. برای بررسی این مطلب ابتدا باید مقدمه‌ای را یادآور شد. دعوت وهابیان و عمل‌کرد ایشان دارای دو مرحله کلی می‌باشد:

۲.۱ - مرحله اول


یک دوره ۷۵ ساله تا سال ۱۲۳۵ که خاندان سعود حکومت کردند و با قلع و قمع دولت نجد به دست ابراهیم پاشای عثمانی و قتل عبدالله بن سعود در استامبول، خاندان یادشده از قدرت ساقط شدند و بعد از آن برای مدتی قریب به هشتاد سال در عزلت روزگار گذراندند.

۲.۲ - مرحله دوم


دعوت وهابیان با فعالیت عبدالعزیز بن عبدالرحمن در سال ۱۳۱۹ ق آغاز شد. زمانی که وی از کویت به نجد آمد و پس از تسلط به نجد و توسعه قدرت خود، کشور عربستان سعودی را ایجاد کرد و تاکنون فرزندان وی به این کشور حکومت می‌کنند.
[۲] نشریه هفت آسمان، مقاله تاریخ وهابیه، ص۱۷۷، محمدحسین قریب گرکانی به کوشش رسول جعفریان، شماره ۳و۴، زمستان ۷۸.


وقتی کارنامه وهابیان را با یک نگاه اجمالی نه تفصیلی بررسی می‌کنیم، می‌بینیم که کارنامه بسیار سیاهی دارند که یکی از کارهای ننگین آنها، حمله به شهرها و قتل و غارت آنها می‌باشد.

۲.۲.۱ - حمله به طائف


حمله به طائف در سال ۱۲۱۷
وهابیان در ذی القعده سال ۱۲۱۷ با جنگ و ستیز وارد طائف شدند و همگان حتی کودکان را نیز قتل عام نمودند و اطفال و شیرخوارگان را نیز در آغوش مادران سر بریدند و گروهی از مردم فراری را نیز دنبال نموده و کشتند و اموال مردم را غارت کردند و بسیاری از خانه‌ها را تخریب کردند.

۲.۲.۲ - محاصره جده


محاصره جده توسط وهابیان در سال ۱۲۱۸
سعود در سال ۱۲۱۸ نامه‌ای به مردم جده نوشت و از آنان خواست از او اطاعت کنند آنان در پاسخ نوشتند ما رعیت شریف (حاکم وقت حجاز) هستیم و اطاعت ما وابسته به اطاعت اوست. آنگاه سعود با سپاهیانش جده را به مدت ۸ روز محاصره کردند اما کاری از پیش نبرده، به سرزمین‌های خود بازگشتند ولی دوباره در محرم ۱۲۱۹ با دوازده هزار سرباز جنگ‌جو به عزم محاصره جده حرکت کرده و سه روز جده را در محاصره داشتند و روزی یک بار به شهر حمله می‌کردند. بعد از سه روز جنگ بسیار سختی در گرفت و با عزیمت (فرار و شکست) وهابیان پایان یافت.

۲.۲.۳ - تسلط وهابیان بر ینبع


وهابیان ینبع را هم مثل سایر شهرها محاصره کردند و بالاخره وارد شهر شدند و دست به کشتار زدند؛ ولی سپاه شریف آنها را بیرون کرد؛ بنابراین آنان به طرف جده برای محاصره رفتند؛ ولی توپ‌های شهر جده آنها را دور ساخت. آنها به محاصره راه‌ها پرداختند و هرکه را سر راه می‌دیدند، می‌کشتند و مسلمانان را مشرک می‌خواندند.
[۳] الامین، سید محسن، کشف الاوتیاب، ترجمه سید ابراهیم سید علوی، ص۱۳، بهب عد. تهران، مشعل آزادی، ۱۳۷۷.


۲.۲.۴ - حمله وهابیان به نجف


حمله وهابیان به نجف در سال ۱۲۲۲
در این زمان وهابیان تصمیم گرفتند به نجف حمله کنند؛ بنابراین به نجف لشکرکشی کرده، مال رعیت و خزانه حضرت امیر به غارت رفت و کتاب‌خانه حضرت را آتش زدند؛ ولی چون کراماتی از حضرت دیدند برگشتند.
[۴] فرمانیان، مهدی، فرق تسنن، ص۶۴۴، تهران، نشر ادیان، ۱۳۸۶، چاپ اول.


۲.۲.۵ - حمله به لارستان


همچنین آنان در سنه ۱۲۲۳ به لارستان حمله، و در سال ۱۲۲۴ شام را تسخیر کردند و شهر دمشق را به تصرف درآوردند.
و از این نمونه کارها که چند مورد جهت مثال بیان شد. مشت نمونه خروار است.

۳ - پانویس


 
۱. بقره/سوره۲، آیه۱۱۱.    
۲. نشریه هفت آسمان، مقاله تاریخ وهابیه، ص۱۷۷، محمدحسین قریب گرکانی به کوشش رسول جعفریان، شماره ۳و۴، زمستان ۷۸.
۳. الامین، سید محسن، کشف الاوتیاب، ترجمه سید ابراهیم سید علوی، ص۱۳، بهب عد. تهران، مشعل آزادی، ۱۳۷۷.
۴. فرمانیان، مهدی، فرق تسنن، ص۶۴۴، تهران، نشر ادیان، ۱۳۸۶، چاپ اول.


۴ - منبع


سایت پژوهه.    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.